ONTARIO

Ontario je jedna z nejznámějších starých odrůd vůbec. Pochází z Kanady. Byla tam vyšlechtěna panem Ch. Arnoldem a do pěstitelské praxe zavedena v roce 1882. Mnoho lidí si pamatuje tuto odrůdu z dětství – jak babičky strouhaly do štrůdlů její velká plochá jablka. Patří stále k jablkům vyhledávaným drobnými pěstiteli z nichž někteří na ,,své” Ontario skutečně nedají dopustit.
Ontario je úrodné, avšak méně odolné proti mrazu. Vůči chorobám – strupovitosti a padlí je odolné středně. Stromy této odrůdy mají většinou řidší koruny. Odrůda se hodí jak pro vyšší, tak pro nižší tvary.
Plody Ontaria jsou většinou velké, ploché a žebernaté. Chuť mají spíše kyselejší a ne tak dobrou, než na přímý konzum se proto hodí spíše na pečení moučníků – v nich se se svojí kyselejší chutí uplatní. Plody rostou ve shlucích, často velmi těsně u sebe (při sklizni vás může překvapit i armáda střihavek, které v těsných shlucích plodů rády přebývají). Sklízejí se v říjnu. K jídlu dozrávají až v lednu následujícího roku, vydrží pak ale ještě velmi dlouho – při dobrých skladovacích podmínkách i do května. Odrůda má dvě mutace – jedna s plody, které se nikdy výrazně nevybarvují a druhá s plody vybarvenějšími do červena.
Ontario je dobře opylováno například orůdou Matčino či Parménou zlatou. Samo je opylovačem par excellence! I my jej zmiňujeme jako vhodného opylovače u velké části odrůd, které jsme do naší brožury zahrnuli.
Ontario jsme nalezli například v mnoha zahrádkářských osadách v Pardubicích (okres Pardubice) ale i mnohde jinde.