WILLIAMSOVA

Hrušeň Williamsova pochází z Francie, vznikla jako nahodilý semenáč na konci 18. století.
Její v mládí vzpřímený a celkem rychlý růst vystřídá v brzku nastupujícím stáří růst slabší. Williamsova nevytváří velké a honosné koruny. Zůstává spíše menší. Je méně odolná proti mrazu, avšak netrpí tolik strupovitostí. Do plodnosti nastupuje velmi brzy, pak plodí pravidelně a velmi hojně.
Plody jsou velké, kuželovitě baňatého tvaru, často zhrbolené. Ve zralosti mají žlutou slupku posetou tečkami. Do sklizňové zralosti vcházejí na konci srpna. Ke konzumu pak dozrávají následující týden. Dlouho nevydrží. Jejich chuť je velmi příjemná, sladce navinulá, kořenitá.
Vhodnými oplylovači pro Williamsovu jsou Clappova, Konference, Křivice, Madame Verté či Pařížanka.
Odrůdu známe například z Dolní Dobrouče (okres Ústí nad Orlicí) či z Pardubic (okres Pardubice).

Williamsova