AVRANŠSKÁ

Avranšká vznikla ve Francii. Byla vypěstována koncem 18. století. Je to bujně rostoucí odrůda, která na dobrých stanovištích tvoří velké stromy s krásnými korunami. Je tředně odolná proti mrazu. Pokud roste v dobrých podmínkách, obstojně odolává i chorobám, zejména strupovitosti. Má ráda teplé kvalitní půdy a chráněné polohy. Plodit začíná brzy po výsadbě, její plodnost je hojná a pravidelná. Plody jsou střední až větší velikosti, kuželovitě zaobleného tvaru. Barvu mají zelenožlutou, na osluněné straně červenou – často s ostrými přechody mezi barvami (viz. obrázek). Chuť plodů je kořenitá, trochu trpká, dosti originální, skvělá. Sklízí se na přelomu září a října. K jídlu dozrává zenedloho po sklizni. Déle jak měsíc však nevydrží. Vhodnými oplysovači pro Avranškou jsou odrůdy Děkanka Robertova, Charneuská, Červencová, či známá odrůda Konference. Avranšskou jsme viděli například v Holicích (okres Pardubice).